+48 71 310 26 90
firma@ant.biz.pl

Pokrycia silikonowe

Silikony opracowane dla potrzeb produkcji spożywczej służą głównie jako warstwy oddzielające (antyadhezyjne) zastępujące między innymi tłuszcz stosowany do smarowania tac czy form przed wypiekami.
Mają też lepsze od teflonów właściwości oddzielające w wypadku wyrobów z dużą zawartością cukru.

Najczęściej w produkcji spożywczej stosowane są dwa rodzaje silikonów:



Silred – wulkanizujący w powietrzu, optymalny dla lekkich wypieków – bułek, bagietek, pieczywa tostowego itp. Może być nakładany na wszelkiego rodzaju powierzchnie.




Silclar – termoutwardzalny, o najlepszych znanych właściwościach oddzielających przy produkcji ciast, ciasteczek i innych wyrobów z dużą zawartością cukru. Może być stosowany jedynie na powierzchnie wytrzymujące wysokie (ok. 350 st. C) temperatury wypalania.

Warstwy silikonu pozwalają na przeprowadzenie na nich około 2000 – 3000 wypieków – po tym czasie pozostająca na ich powierzchni warstewka tłuszczu zaczernia się, uniemożliwiając działanie antyadhezyjne.
Zużyte pokrycia silikonowe można zregenerować – regeneracja obejmuje zczyszczenie starej warstwy, drobne naprawy i wykonanie nowej powłoki, której właściwości są takie same jak powłoki nowej.

    Zastosowanie warstwy silikonowej pozwala na:
  • uzyskanie wypieków bez śladów zaczernienia,
  • przeprowadzanie wypieków bez użycia tłuszczu
  • zmniejszenie częstokliwości mycia sprzętu wypiekowego

Kontakt

Przedsiębiorstwo A.N.T.
ul.Siemianicka 55
55-120 Oborniki Śląskie
tel./fax 71 310 26 90
tel: 71 310 23 26
E-mail: firma@ant.biz.pl